Ventilation

Det bästa sättet att kontrollera fläkten är att stå vid utblåset på taket. Vi lägsta fart skall det kännas lite i ansiktet. Vi full fart skall det blåsa rejält. Om det blåser för lite kan du börja med att öppna fläkten och ta bort allt damm som finns i den. Den enkla åtgärden kan göra enormt mycket. Ta en diskborste och borsta bort dammet. Om du vill vara mer nogrann så skruvar du loss fläkten (fyra skruvar) och gör rent i fläkthuset.

För att få bra ventilation i husen bör ju takfläkten rengöras varje år. Bara det hjälper inte. När jag i somras målade om fönstren gjorde jag rent luftventilerna vid fönstren. Det var det yttre ventilationsgallret som var helt igensatt och släppte inte igenom någon luft. Det är svårt att rengöra det på plats men det sitter med 2 spikar som är lätt att få bort. Vilken skillnad det blev.

Byta fläkt

När du byter ut fläkten bör du även byta ut kondensatorn. Om du inte gör det kan du ha otur att ”bränna” fläkten. Det är inte helt självklart hur den ska kopplas in.

Utbytesfläkt finns att köpa hos ebm-papst i Järfälla. Utbytesfläkten heter R4 E180-AB01-11: http://www.ebmpapst.se/sv/produkter/Reservdelssortiment/Radialfläktar-utan-kåpa/
vilken ersätter den gamla fläkten som heter E180-4.

Adressen är:
Stockholm, Järfälla
Huvudkontor, försäljning, lager och montering
Äggelundavägen 2 (karta)
175 62 Järfälla
Tel 010-454 44 00
Fax 08-36 23 06
info@ebmpapst.se